Dezastre –amintiri – În Dăbuleni

,,În aprilie 2006, digul de la Dunare al incintei (cu o suprafata de aproximativ 13.000 ha) Bechet – Dabuleni s-a rupt in dreptul localitatii Sarata, la kilometrul 670 pe Dunare, această viitură considerată a fi una dintre cele mai periculoase din istoria România a fost cea din 2006 când peste 1.100 de kilometri pătraţi au fost inundaţi de-a lungul Dunării.

Informații regasim în materiale TV filmate ce se regasesc in link-ul de mai jos.

https://www.youtube.com/watch?v=6rBGBQsuIr0

Cea mai recentă inundaţie semnificativă la nivelul Dunării a fost cea din vara anului 2010 când suprafaţa afectată a fost de 35 de kilometri pătraţi.

În ceea ce privește temperaturile înregistrate vara, dat fiind faptul că în zona Dăbuleniului, initulată Sahara Olteniei, se întregistrează  frecvent peste 50 grade si ceva de grade" seceta reprezintă un fenomen întâlnit în mod constant.

Seceta din vara anului 2000 (cu revenire in 2014), considerată cea mai puternica din ultimii 100 de ani in tara noastra a afectat producția agricolă a locuitorilor 2,6 mil hectare si a produs pagube evaluate la 6500 mld lei.         

Conform portalului EVZ.RO din data de 14.06.2013 “Peste jumătate din recoltele de pepeni de aici (n.n. Dăbuleni) au fost compromise din cauza vremii severe. Totuși, localnicii sunt multumiți ca măcar o parte din culturi au scăpat, chiar dacă grindina va întârzia apariția pe piața a pepenilor românești. Nici aici, oamenii nu se așteaptă să fie despăgubuți în vreun fel pentru pagubele suferite. "Investești în două, trei hectare, patru, cinci sute de milioane, și a venit un timp ca asta, ți-a luat jumătate din ele sau mai mult. Ce ai făcut? Ai rămas dator vândut", s-a plâns un cultivator de pepeni.”

 

  • Site Counter:475,627