Şcoala Gimnaziala Sadova a funcționat la început într-o clădire construită în anul 1889.
În localitatea Sadova funcționează din 1960 scoala din centru. În componenta Scolii Sadova figureaza si structurile Piscu Sdovei si Raieti.
În cei peste 100 de ani de existență, școala noastră s-a afirmat ca o școală de învățământ bună. Oferim o educație atotcuprinzătoare, tuturor celor care o solicită fără a face discriminări rasiale, religioase, de sex. Menționăm că avem în unitatea noastră copii rromi.
Școala Gimnazială Sadova are următoarele structuri: structura Raieţi, ciclul preşcolar şi primar, unde majoritatea elevilor sunt de etnie rroma ( 84%), structura Piscul Sadovei, ciclul preşcolar primar, gimnazial şi unde numărul elevilor rromi este mic. Școala de centru este situată în centrul comunei (Str. Principală, nr. 1881), Structura Piscul Sadovei este situată la aproximativ 3 km de comuna Sadova, pe DN 55, spre localitatea Bechet iar Structura Raieţi este situată la o distanță de 2 km de localul de centru, spre localitatea Craiova.
Dat fiind numărul mare de elevi de etnie rromă, procentul absenteismului la nivelul şcolii noastre este foarte mare, aproximativ 80% din numărul elevilor cu absenţe multe. Elevii din această situaţie provin din familii monoparentale, cu situaţie materială situată la limita de jos a sărăciei. In ultimii 3 ani şcolari s-a înregistrat un număr mare de cazuri de abandon, astfel: la clasele primare – 50 de elevi, dintre care 30 sunt fete; la clasele gimnaziale – 70 de elevi, dintre care 47 sunt fete. Din numărul total de elevi, 65 % aparțin grupurilor vulnerabile: (cu risc sporit de abandon şcolar, cei ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, cei cu probleme comportamentale, copiii cu situaţii materiale precare, copii aflați în risc de căsătorie timpurie).
Procentul elevilor cu părinţi plecaţi în străinătate este de 80%,dintre care 30% sunt plecaţi de mai mult de 3 ani. Procentul elevilor care provin din familii cu venituri minime pe economie sau fără venituri este de 40%. Ponderea copiilor implicaţi în activităţi lucrative / în gospodărie este de 60%. Ponderea copiilor care provin din familii dezorganizate sau monoparentale este de 15%. Toate acestea dovedesc provocările şi dificultăţile cu care se confruntă cadrele didactice ale şcolii, mediatorul şcolar şi alţi reprezentanţi ai comunităţii locale implicaţi în viaţa şcolii.
Marea majoritate a abandonurilor aparţin elevilor români de etnie rroma care părăsesc sistemul de invăţământ migrând în străinătate alături de părinţi. O altă parte din cazurile de abandon este reprezentată de elevii ai căror părinţi părăsesc ţara, aceştia rămânând nesupravegheaţi, interesul faţă de şcoală dispărând.
Pentru noi, copilul reprezintă o INDIVIDUALITATE şi o PERSONALITATE în devenire a cărui evoluţie o urmărim, o dezvoltăm, o monitorizăm şi după absolvire. În acest sens politica noastră şcolară se sprijină pe un parteneriat real în educaţie cu părinţii, comunitatea locală și diverse activităţi educative şcolare şi extraşcolare menite să crească interesul copiilor faţă de actul educativ, să îi motiveze să frecventeze şcoala, să-şi îmbunătăţească rezultatele şcolare şi să-şi formeze deprinderi de viaţă sănătoasă.
Funcţionăm azi cu un număr de 58 preşcolari, 254 elevi la ciclul primar si 277 de elevi la ciclul gimnazial – total:592. Şcoala este încadrată cu personal calificat la toate disciplinele: 45 de cadre didactice (3 educatori, 13 învățători, 28 profesori). Dintre aceştia 39 sunt titulari, iar 6 sunt suplinitori calificaţi, 5 profesori și 1 învățător.
În anii şcolari anteriori, elevii școlii cu risc de abandon au fost implicaţi în diverse proiecte, programe și campanii de prevenire și reducere a abandonului si absenteismului școlar. Obiectivele acestora au fost asigurarea accesului la educație, prevenirea abandonului școlar, îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor, dezvoltarea armonioasă a personalității copilului (creșterea stimei de sine, a rezilienței, a încrederii în forțele proprii, gestionarea emoțiilor și soluționarea conflictelor, relaționarea cu alți copii și/sau cu adulții, reducerea comportamentelor anti-sociale).
Școala noastră a fost beneficiara mai multor programe finanţate de Fundaţia ,,Terre des hommes’’: în anul şcolar 2009-2010 - ,,Şcoala după şcoală”; în anul şcolar 2011-2012 - ,,Joia veselă”; în vara anului 2011, cât şi în vara anului 2012 -,,Vacanţă în comunitatea mea”; în anul școlar 2012 – 2013 -
„Hai la şcoală!”proiect in parteneriat cu UNICEF si ISE Bucuresti; pe perioada vacanţei de vară 2013 - „Vacanţă între prieteni – program de activităţi de vară”; în vara anului 2014 - „Ne jucăm, invăţăm şi creştem împreună...în vacanţă!”,, Stop abandonului scolar !”-2015, proiect POSDRU
Având în vedere experiența dobândită în cadrul implementării proiectelor și programelor de prevenire a absenteismului și abandonului școlar, considerăm ca instituția noastră poate să fie un partener capabil să- și indeplinească cu succes responsabilitățile care îi revin în acest proiect și să asigure elevilor din grupul țintă condițiile dezvoltării competențelor necesare continuării studiilor, în vederea integrării în societate.