Scurt istoric al localităţii şi şcolii din Negoi
Localitatea Negoi ar exista încă din , aşa cum este menţionat într-un document al Academiei române din anul 1816. /7. Pe atunci satul se numea Urâți și aparținea mănăstirii Vierosi. Localitatea este situată la 15 km de gara Băilești și la 75 km sud-vest de Craiova. Terenul său este un podiș numit Măgura-Cârstei.
În această zonă de șes, existau și câteva măguri: Zavleca, Coteiașul, Cârstei.
În plus, aceasta zonă era udata de gârla Urâtei, ce se formează din bălțile de pe mosia Rastului și se varsă în Dunăre, prin gârla numita Zitoaca.
Nicolae Stoicescu atesta existenta în trecut (1814-1816) a unei biserici de lemn (Sf.Nicolae), construita de Hagi Enus, în ruină la 1909.
Deși acestei biserici de lemn i s-a schimbat hramul la 1845 (Sf. Ioan), biserica parohială, zidită din caramidă între anii 1911 și 1913, cu osârdia enoriașilor, a doamnei și domnului Gabroveanu, proprietarii comunei Negoi, a revenit la hramul inițial. Această biserică avea în anul 1941 o bibliotecă parohiala cu aproape 250 de volume, conlucrând de minune cu căminul cultural Lumina poporului. Viața spirituală și religios-morală a fost la înalțime, iar enoriașii au răspuns în trecut, ca și în prezent, pentru ridicarea satului și ajutorarea nevoiașilor, parohia și școala între anii 1938 și 1945 au avut o cantina care alimenta zilnic 40 de elevi cu stare materială grea.
Numele localității, se crede că vine de la domnul Neagoe Basarab. În timpurile cele mai vechi, teritoriul pe care este situată comuna, a aparținut familiei Brăiloiu, și a fost trecută ca zestre unui principe, graf austriac, prin căsătoria sa cu o fiica a lui Neagoe Basarab. Apoi a devenit moștenirea lui Brăiloiu Cornițoiu și în fine, vândută lui Paciurea, pe timpul lui Alexandru Șuțu.
Localitatea Negoi este o localitate veche. În trecut purta numele de ”Urâți”. Nu se știe data exactă a primei menționări documentare.
Fondatorii satului ”Urâți” erau niște oameni mari, uriași, cu figură urâtă, iar satul a luat numele lor.
În jurul anului 1790, din cauza inundațiilor dese la care era expusă comuna Urâți, locuitorii s-au mutat la conacul lui Neagoe, unde se afla și comuna cu numele acestuia. Astfel comuna sa numit Negoi.
În comună există o biserică zidită în anul 1816 de Hagi Enui, fost proprietar al moșiei Negoi.
SCOALA, IN CIFRE…
anul scolar 2016-2017