Dezastre amintiri - Calafat

Localitățile de pe Valea Dunării precum Ciupercenii Vechi, Calafat, Desa, Rast s-au confruntat periodic cu inundații și cu viitură din cauza revărsării apelor Dunării.

Cel mai recent dezastru de acest fel s-a produs în urmă cu aproximativ 11 ani, în aprilie 2006, când la Ciupercenii Vechi apele au distrus digul de protecție inundând terenurile agricole, drumurile și gospodăriile localnicilor.

Implicarea autorităților a fost promptă. În urma discuțiilor cu reprezentantul primăriei Calafat, am aflat că în acea perioadă circa 2000 de locuitori din localitatea amintită au fost izolați în sat, drumul județean Calafat- Ciupercenii Vechi fiind inundat. De fapt, acest drum este aproape de zona inundabilă care se umple înaintea revărsării peste sat. Conform statisticilor, au fost trimise în zonă sute de saci cu pământ, utilaje, echipe de voluntari și jandarmi pentru a întări digul.

Datele istorice arată că astfel de dezastre naturale sunt ciclice, localitatea Ciupercenii Vechi a mai fost acoperită de ape în anii  ”70.

În ultimii ani, când Dunărea a depășit, în mai 2014,  cu 8 cm cota de pericol, autoritățile locale au luat măsuri pentru evitarea altor dezastre produse de revărsările de apă.

Deoarece pun în pericol culturile agricole, locuințele și chiar școlile, inundațiile reprezintă, în consecință, un real pericol pentru comunitatea noastră. Ca orice hazard natural, inundațiile nu pot fi preîntâmpinate, însă efectele lor pot fi mult diminuate datorită implicării comunității și prin realizarea unor măsuri concrete și durabile.

  • Site Counter:475,621