Dezastre amintiri - Cârna

Aprilie 2006: Dunarea face ravagii in Dolj

     În aprilie 2006 ȋn localitatea Cârna, furia Dunarii a cuprins ȋntrega localiate, iar apele sparg digul de la Bistret. Mii de oameni au fost evacuaţi din zonele afectate, unii forţat. Militarii au făcut noi eforturi să ȋntărească digul şi să acopere fisurile din digul de apărare. Scafandrii inspectau dacă existau şi fisuri ȋn digul de la Bistreţ pe lângă breşele formate. Zeci de case s-au prăbuşit, iar Dunărea lega localitatea Negoi de Rast, după ce drumul a fost acoperit de apă.
Fluviul a ȋnaintat pe uscat, ȋn Dolj, 10 km.

O stradă a fost inundată de apa care venea prin spărtura din digul de la Bistreţ, ȋn comuna Cârna, judeţul Dolj, marţi, 2 mai 2006. Doar 200 de localnici din cei 1.500 cât număra comuna doljeană Cârna au mai ramas ȋn case, restul populaţiei fiind evacuată.

Un alt dezastru a avut loc ȋn noiembrie 2011 şi anume, un incendiu puternic, izbucnit luni în comuna doljeană Cârna, ce a mistuit aproape 1.000 de hectare de vegetaţie uscată şi litieră de pădure. În incendiu au pierit şi 150 de oi, însă pompierii au reuşit să salveze peste 1.000 de animale din calea flăcărilor.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a comunicat că pompierii au intervenit luni pentru stingerea mai multor incendii de vegetaţie uscată izbucnite în judeţ. Cel mai violent incendiu a fost pe raza localităţii Cârna. Iniţial a intervenit Secţia de Pompieri Segarcea cu o autospecială. Până la sosirea pompierilor, flăcările cuprinseseră aproximativ zece hectare de vegetaţie uscată şi ameninţau să intre în pădurile Puturoasa şi Cârna din cauza vântului puternic. Pompierii s-au luptat cu flăcările mai bine de şase ore, iar în ajutorul lor au venit pompierii voluntari din Cârna, dar şi mai mulţi angajaţi ai Ocolurilor Silvice Segarcea şi Poiana Mare. Au ars aproximativ 150 de hectare de litieră (stratul de frunze și alte resturi vegetale care acoperă solul în pădure – n.r.), 800 de hectare de vegetaţie uscată, dar şi 150 de oi care au fost surprinse de flăcări pe câmp. Pompierii au reuşit însă să salveze aproape 1.000 de oi, 20 de cai şi 30 de porci. În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că incendiul a izbucit de la o ţigară aruncată la ȋntâmplare.

 

  • Site Counter:475,642