SCOALA PROFESIONALA VALEA STANCIULUI
Unitatea şcolară aparţine unei comunităţi dintr-o străveche aşezare rurală, localizată în partea de sud a judeţului Dolj, în Câmpia Olteniei, pe malul drept al Jiului, la 50 de km depărtare de oraşul Craiova. Localitatea are în prezent o populaţie de aproximativ 6200 de locuitori şi a fost atestată documentar încă din sec. al XVI-lea.
În anul 1883 se pun bazele actualei şcoli, considerându-se la vremea respectivă ca fiind un act de caritate pentru clăcaşii de pe moşiile boierului Constantin N. Mihail. Şcoala a funcţionat la început sub denumirea de “Şcoala primară de băieţi şi fete Nicolache Mihail”, clădirea având o arhitectură deosebită, sub forma unui templu grecesc în stil doric, ea figurând şi azi în catalogul monumentelor istorice din Oltenia.
Sub actuala denumire şcoala funcţionează de la 1 septembrie 2012. Este o unitate relativ tânără în învăţământul doljean şi până în prezent a pregătit lucrători în mecanică, răspunzând astfel cererii de forţă de muncă de pe piaţa comunităţii locale şi a întregii zone. Şcoala cuprinde şi învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial.
Şcoala Profesională Valea Stanciului este o instituţie de învăţământ care oferă tinerilor din zonă pregătire în domeniul mecanic. Misiunea şcolii noastre derivă din nevoile de educaţie identificate la nivelul societăţii, dar şi ale comunităţii locale. Pentru promovarea unui învăţământ deschis, flexibil şi performant, Scoala Profesională Valea Stanciului şi-a propus :
Scoala Profesionala Valea Stanciului reprezintă principalul furnizor de forţă de muncă calificată în domeniul mecanicii agricole din zona Valea Stanciului-Drănic-Gângiova-Gighera-Dobreşti.
Scoala profesionala Valea Stanciului are o buna relatie cu autoritatile locale in vederea imbunatatirii calitatii educatiei copiilor din comuna.
Scoala noastra are un numar de 620 elevi, dintre care 180 invata la structura Scoala Gimnaziala Horezu-Poenari, 75 sunt elevi ai scolii profesionale.
Scoala Profesionala Valea Stanciului isi doreste educarea tuturor copiilor din Comuna Valea Stanciului. La structura Horezu-Poenari, unde cel putin 40% sunt copii rromi, scoala isi doreste aducerea tuturor la scoala, stiind ca aceasta este baza unei educatii de calitate si frecventarea zilnica a acesteia. Primaria si Scoala, in colaborare cu Ovidiu Ro au organizat Ateliere de vara si Programul Sotron Doi (buget 20 000 lei). Cu Fundatia Terre des Hommes a colaborat prin organizarea programului MOVE, Scoala dupa scoala si Activitati de vara si prin participarea la informarile judetene in cadrul proiectului PRAEVENIR.
In anul 2014 si 2015 in comuna a fost desfasurat proiectul Fiecare copil in gradinita finantat de fondurile norvegiene cu sume de 45 000 lei numai pentru tichete sociale pe an la care se adauga sumele pentru igiena, ziua fructelor, rcchizite, proiect al carui coordonator a fost directorul scolii Neda Anca Irina.
Consiliul Comunitar Consultativ este un alt partener activ in organizarea proiectelor la nivelul comunei a propus desfasurarea acestor proiecte in Horezu Poenari. Asociatia Amazonia, prin reprezentantul sau, Neda Anca Irina, care are ca misiune ajutorarea persoanelor dezavantajate a asigurat managementul proiectelor de pana acum in colaborare cu Terre des Hommes : Scoala dupa scoala clasa a VIII-a in valoare de 15 400 lei.
In comunitate Asociatia Amazonia a desfasurat proiectul „Femeia Antreprenor „ cu un buget de 10 000 euro in care 24 de femei au participat la cursuri de tricotaje.
Scoala doreste sa creasca participarea elevilor de etnie rroma si nu numai, la cursuri pana la finalizarea invatamantului obligatoriu, mai ales ca exista in localitate o Scoala Profesionala. Autoritatile locale doresc cresterea nivelului de viata al rromilor si nu numai, prin imbunatatirea educatiei acestora si participarea lor pe piata muncii. In anul 2015 a fost desfasurat proiectul „Fiecare are dreptul la educatie” initiat de Scoala 5 Sacele, la care am participat in calitate de partener cu un buget propriu de 100 000 euro. Contributia Primariei a fost de 2 %.. In cadrul acestui proiect 15 copii au urmat cursuri A doua sansa si 45 cursuri scoala dupa scoala.
Autoritarile Locale, Comunitatea de rromi, ONG-urile si Scoala sunt interesate in initierea si elaborarea de proiecte educative adresate membrilor comunitatii in vederea imbunatirii nivelului de trai si siguranta al acestora..