Liceul Tehnologic ,, Petre Baniță,, este situat în partea de sud - est a județului Dolj, pe D.N. 57 , în localitatea Călărași, care se află la 40 de km de Corabia și la 72 km de Craiova , într-o zonă de câmpie, pe valea Dunării, la o distanță de numai 8-10 Km de fluviu care ne desparte de țara vecină, Bulgaria.
La 1 km sud de Călărași se află satul Sărata care aparține comunei, împreună totalizând o populație în număr de 5.977 de locuitori. Localitatea este înfrățită cu Chartres-de-Bretagne, localitate aflată în Franța.
Înființată în anul 1977, prin transformarea Liceului Teoretic Dăbuleni în liceu agroindustrial, școala s-a vrut a fi un centru de formare a cadrelor cu calificare medie pentru agricultura din zonă. Ulterior, prin cuprinderea în planul de școlarizare și a altor forme de învățământ , devine grup școlar.
Liceul Tehnologic „Petre Baniță” Călărași, a devenit în timp o unitate de învăţământ tehnic şi profesional reprezentativă în județ în special pentru domeniile de calificare profesionala . Pe parcursul celor 39 de ani, unitatea școlară a suferit modificări atât ca denumire cât şi ca locație de desfășurare a activităților.
Din momentul înființării şi până în anul 1991 unitatea școlară a funcționat sub denumirea de Liceul Agroindustrial, ulterior modificată în Grup Școlar Agricol Dăbuleni
Începând cu 1 septembrie 2010 ca urmare a OMECTS nr. 3731/28.04.2010 se aproba schimbarea denumirii Grupului Şcolar Agricol Calarasi in Grupul Scolar Agricol „ Petre Banita „ Călărași.
La distanță de 1 an, școlile generale si gradinitele aflate pe teritoriul localitatii Călărași devin structuri ale Grupului Școlar Agricol „Petre Banita” și tot atunci îsi schimba denumirea in Liceul Tehnologic ‚, Petre Banita „ denumire sub care funcționează și astăzi.
Elevii provin atât din mediul urban cât şi din mediul rural, activitatea școlară desfășurându-se pe următoarele forme de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial, profesional de 3 ani, liceal zi și seral.
Desfăşurându-și activitatea într-o zonă cu o puternică tradiţie culturală, misiunea şcolii este de a dezvolta şi transmite acest mesaj generaţiilor viitoare prin trinomul profesori - elevi - părinţi. În cadrul liceului nostru , în anul școlar trecut și actual, s-au desfășurat activități prin următoarele proiecte:
Ca așezare geografică, localitatea este poziționată în partea de sud a județului, între orașele Bechet și Dăbuleni. Mai precis, comuna se află la 1 km de Dăbuleni și la 7 km de Bechet, pe șoseaua Bechet – Corabia
Localitatea se află în zona nisipoasă din sudul Olteniei, principala îndeletnicire a locuitorilor fiind cultivarea pepenilor verzi, a tomatelor, a cartofului și a viței de vie, la diversificarea soiurilor contribuind Stațiunea de Cercetare C.C.D.C.P.N. Dăbuleni.
Fiind zonă de câmpie , cu terenuri preponderent nisipoase, locuitorii se confruntă adesea cu seceta, cu furtuni de nisip, iar când Dunărea își iese din matcă și cu inundațiile, terenurile din partea sudică a localității devenind impracticabile.
Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97,93%). Pentru 1,56% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
Multitudinea formelor de învățământ existente în unitatea noastră școlară asigură o ofertă educațională complexă, adaptată pieței muncii și care permite absolvenților să acceadă fie spre învățământul superior, fie spre un loc de muncă adecvat calificării profesionale dobândită. Mulți absolvenți, care nu au susținerea financiară a familiilor, rămân să-și administreze propriile terenuri punând în practică abilitățile și competențele dobândite pe parcursul ciclului liceal .