Dezastre amintiri în comuna Bistreț, jud Dolj

SCOALA GIMNAZIALA BISTRET

Un  cosmar au trait  oamenii din comuna doljeana Bistret, in anul 2006. Pe 23 aprilie 2006, in ziua de Pasti, autoritatile au dat  alarma, care nu a mai sunat de 40 de ani, anuntând inceperea evacuarii locuitorilor din fata apelor Dunarii.

Digul de la Bistret a cedat , cu toate eforturile autoritatilor si localnicilor de a-l consolida.A cedat in data de14.04.2006 in zona Bistret-Rast si in data de24.04.2006 in zona Bistret- Nedeia . Bresa initiala, de 30 de metri, a depasit in numai câteva ore peste o suta de metri. Imediat, autoritatile au dispus ca 2.500 de persoane sa fie evacuate. „Digul de compartimentare de la Bistret a fost spart pe o lungime de peste o suta de metri si apa vine spre comunele Bistret – Cârna – Gighera – Macesu de Jos. Pericolul este foarte mare pentru ca apa creste continuu. Vor fi inundate circa 22.000 de hectare de teren, iar localitatile aflate in calea apelor au aproximativ 9.000 de locuitori“, spunea atunci  comandantul  ISU Dolj.

Peste 200 de jandarmi incercau  sa evacueze populatia din localitatea Bistret, dar o mare parte dintre sateni au refuzat sa plece din calea apelor. „Nu plecam de aici, ca nu avem cum sa lasam animalele de izbeliste. O sa ne ducem numai daca o sa ajunga apa pâna la casa noastra”, strigau cu totii disperati.

A doua zi de Pasti mii de oameni isi strâng lucrurile mai de pret din case, le urca in mijloacele de transport pe care le au la dispozitie si pleaca din calea apelor spre zone mai sigure. Abia peste o luna apele s-au retras si populatia a revenit in sat. Care sat, caci mai mult de jumatate din case, construite din chirpici si pamant batut, cazusera. Au fost inundate 147 case in Plosca si 20 in Bistret,dintre care peste 100 prabusite in satul Plosca,a mai fost inundat si 1km din dn 55A Bechet-Calafat.

  • Site Counter:475,646