Успешен старт - мисията е възможна

На 28 и 29 септември 2016 г. бяха проведени стартовите занятия в двата новосформирани доброволчески клуба за защита от бедствия и аварии в СУ „Иван Вазов“, град Вършец – „Творци на безопасност“ и „Безопасност и сигурност“.

Тридесет и две деца, за които доброволчеството в училището е утвърдена традиция и изграден начин на мислене, пожелаха да дадат своя принос в изграждането на един по-добър и сигурен свят чрез усвояването на определен обем знания и умения за адекватни поведение и действия в кризисни ситуации. Техният интерес към тематиката на курса на обучение, е провокиран от наскоро сполетялото градчето ни бедствие – бурята през януари 2015 г., която  нанесе разрушения освен на домовете на жителите му и на един от символите на Вършец – боровият парк. След ураганните ветрове емблематичният за града кът за отдих, беше опустошен. Изкоренени са стотици дървета. Още тогава Училищния съвет на децата към СУ „Иван Вазов“ се включи в кампанията на община Вършец за набиране на средства с цел възстановяването му. Децата създадоха своя страница във фейсбук в подкрепа на инициативата „Боров паарк“, получиха дарение на стойност 300 лева и участваха с доброволен труд в почистването и засаждането на 100 дръвчета.

Доброволчеството във всякакви форми е отдавна познато като начин на мислене сред възпитаниците на СУ „Иван Вазов“. През 2015 година техните усилия бяха удостоени с грамота, връчена от президента, г-н Плевнелиев, за доброволческа инициатива на 2015 г. Сега е ред на малките участници от двата училищни клуба, които заредени с ентусиазъм и желание, тръгват по своя път, вярвайки, че личният пример е единственият начин да направим нашия свят по-добър и красив. Да им пожелаем успех!

 

  • Site Counter:516,637