Община Вършец

Град Вършец е разположен в подножието на връх Тодорини кукли, в северните склонове на Стара планина, всред голяма долина по поречието на река Ботуня.
Геоложкото и географското му разположение го определят като климатичен курорт, известен с топлата си минерална вода и мек планински климат, създаващ благоприятни условия за провеждането на ефективно балнео-климатолечение и профилактика.
Минералните извори на Вършец са били използвани още по римско време и за това свидетелстват намерените останки от римски крепости, римски монети и малки керамични плочки. Градът е разположен сред обширни гори, въздухът е чист, леко влажен и действа успокояващо.
Вършец е възникнал около минерални извори и неговата история е свързана с балнеолечението. Тракийското момче – бог Телесфор, чиято уникална бронзова скулптура от 2 век пр.Хр. е открита по тези места, днес е символ на града. Миналото на града тръгва от късната античност под името “Медека” (Медикус-лечебен), за да стигне до обявяването му за национален курорт през 1950 година и за град през 1964 г. Най-старият запазен писмен документ за съществуването му датира от 6 век във Византийски хроники. В местността Калето, където все още съществуват руините на древната крепост са намерени медицински и фармацевтични инструменти, плоча за разтриване на лекарства. Предполага се, че този набор от инструменти е на военен лекар, т.к. в тези гарнизони са лагерували военни части, за да опазват важни пътища за Сердика, Бонония и др. Древното име на Вършец в превод означава топла, вряла вода.
Първата баня в селището, построена през 1910 г., се оказала тясна за прииждащите болни и през 1930 г. е вдигната втора, по-голяма. Минералните води бликат от няколко извора с температура от 37° С. Водата им е бистра, безцветна, алкална, слабо минерализирана, с ниска водна твърдост и с приятни питейно-вкусови качества. Съдържа алуминий, желязо, барий, литий, фосфат, манган и др. Прилага се за лечение на сърдечно-съдови заболявания, болести на централната нервна система, двигателно-опорния апарат и др. По състав минералната вода има свои аналози в Аржентина, Еквадор, Индия. Курортното селище разполага с отлична база от две балнеологични лечебници, многобройни хотели, пансиони, частни квартири и др.

Статистически данни:

Площ: 240.11 km²

Население: 8078 души

Населени места: 10 населени места – административния център град Вършец и 9 села: Горна Бела речка, Горно Озирово, Долна Бела речка, Долно Озирово, Драганица, Клисурски манастир, Спанчевци, Стояново, Черкаски.

 

Контакти:

Адрес: 3540 гр. Вършец, област Монтана бул. “България” № 10
e-mail: admin_varshetz@mail.bg 
тел.: 09527/22-22, 20-02, 0884051286 - централа 
факс: 09527/23-23

Уебсайт: http://www.varshets.bg/

 

Доброволно формирования:

Доброволното формирование към община Вършец е създадено през 2013 година рег.№ М 111-01 в него членуват 9 доброволци (7 служители на община Вършец, 1 на „Електростарт  ЕАД и 1 безработен). Във формированието членуват трима  с висше образование и 6 със средно специално, средната възраст на доброволците е 45-50 години, имаме желание във формированието да се включат младежи и  пенсионирани служители на пожарната но те не проявяват никакъв интерес. По професии един е юрист, един е агроном, един педагог, и останалите със средно професионално образование. Преминало е първи модул на обучение.

 

  • Total Visitors: 47277