Вършец се бори за възстановяване на боровия парк

Бедствието, сполетяло курортното ни градче, нанася разрушения освен на домовете на жителите му и на един от символите на Вършец – боровият парк. Вторият по големина изкуствен парк в България след Борисовата градина заема площ от 800 декара с борови насаждения и специално пренесени екзотични видове. След ураганните ветрове на 31.01.2015 г., емблематичният за града кът за отдих, е опустошен. Стихийният вятър изкоренява огромни дървета, затваря пътищата до няколко села, поврежда стотици покриви на къщи, къса електрически жици, прекъсва мобилните комуникации.

Община Вършец започва дарителска кампания за възстановяването му. През 2015 г. в първия ден на седмицата на гората председателят на УСД към СУ “Иван Вазов”,Мирела Петрова, внесе дарената сума от 300 лева по сметката на Общината за възстановяване на боровия парк и изрази благодарност към г-жа Иванова за доверието към децата. Учениците взеха участие и в кампанията „Боров парк“ с разпространение на съобщението за дарителски sms-и:

Ние обичаме нашия парк! Молим, споделяйте публикацията във вашите профили, за да може тя да достигне до повече хора във всички части на страната и чужбина! Дарителски sms, с текст на латиница DMS BOROV PARK, може да бъде изпратен на номер 17 777 (за абонати на Tеленор, VIVACOM и Mtel). Цената на 1 sms е 1 лев и ДДС не се начислява за абонати по договор с Tеленор, VIVACOM и Mtel. Цената на съобщението за потребители на предплатени услуги на трите оператора е 1,20 лева, като в нея е включен ДДС. Плащането на дарителските sms към мобилните оператори се счита за реален акт на дарение, а не тяхното изпращане.

Дарителска сметка:

IBAN: BG 29 IORT 8038 8400 4180 00

Код за вид плащане - 445100 - дарения и помощи от страната, основание за плащане "Възстановяване на Боров парк Вършец"

Код за вид плащане - 445200 - дарения и помощи от чужбина, основание за плащане "Възстановяване на Боров парк Вършец"

"ИНВЕСТБАНК" АД, клон "СОФИЯ-АРСЕНАЛСКИ", офис "ВЪРШЕЦ"

ВIC: IORTBGSF

СПОРТ

ЗЕМЕДЕЛИЕ

Започва засаждането на нови дървета в боровия парк. Те се поставят на мястото на унищожените редки видове на площ от 50 дка.

Първите 50 фиданки са осигурени от районното управление на горите в Берковица. Залесяването, с активното участие на учениците, продължава, като на мястото на изкоренените екземпляри ще бъдат засадени кедър, аризонски кипарис и други видове, които са издръжливи на вятър.

  • Total Visitors: 2017528