Comuna URZICUTA, jud Dolj

Comuna este compusă din satele Urzicuța, Urzica Mare și Ionele. Comuna Urzicuța este așezată în partea central-sudică a județului Dolj, având ca vecini comunele Giurgița la nord și est, Bârca la est, Bistreț la sud, Afumați la sud și vest, Siliștea Crucii la vest, situându-se la 55 km de municipiul Craiova, 18 km de municipiul Băilești și 20 km de orașul Segarcea.

Suprafața comunei este de 6072 ha din care 290 ha în intravilan, iar 5782 ha în extravilan.

Primele dovezi ale prezentei oamenilor sunt atestate de câteva monezi romane descoperite într-un mormânt. Primele locuințe (bordeie) au luat ființă în satul Urzica-Mare, pe proprietatea Sfintei Episcopii a Râmnicului. În harta căpitanului Friederich Schwartz în anul 1718 apare titulatura Urzicuța Verde. După ciuma din anul 1785, o parte din supraviețuitori au întemeiat o așezare lângă pârâul Baboia la marginea vestitei păduri a Brobintarilor (acum desfințată), un locuitor pe nume Ionel a construit câteva bordeie la sud de pădurea de stejari a satului Bârca în local numit “Crângul cu ulmi”. Ultimul sat component al așezării actuale este înființat in anul 1924 de un băjenar pe nume Orman, în zona de vest a localității, zona denumita “Deal”.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Urzicuța se ridică la 3.128 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.148 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (73,43%). Principalele minorități sunt cele de romi (22,12%) și macedoneni (3,45%). Pentru 0,99% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (98,95%). Pentru 0,86% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

  • Total Visitors: 68566