Comuna OSTROVENI, jud Dolj

Comuna Ostroveni este situata in extremitatea judetului Dolj pe DN 55 A. Dupa aspectul general predominant al reliefului, comuna Ostroveni este o localitate de campie, iar dupa agentul principal care a generat forma de relief si dupa asezare se incadreaza in categoria localitatilor dunarene.

Comuna are in component doua sate: Ostroveni, Grindeni si Listeava. Numele satelor comunei au legaturi cu istoria, cu mediul geografic ori cu evenimente sociale.

LISTEAVA provine din limba Latina „aqua —apa" „list- tulbure" si se refera la apa galbuie, tulbure care trecea in apropierea castrului roman acum 2000 de ani.

GRINDENI si-a luat numele de la „ grind", fasie de pamant situata de-a lungul malurilor unui rau. De la „ ostrov", insula in mijlocul apelor si-a tras numele satul OSTROVENI.

Satul ORASANI a reunit la inceput, locuitori fugiti de la „ oras" de teama navalitorilor ori a unor boli, epidemii. Toate cele patru sate apar atestate in acte domnesti incepand cu secolul al XIV —lea.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Ostroveni se ridică la 5.062 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 5.768 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (91,72%), cu o minoritate de romi (3,32%). Pentru 4,92% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (94,98%). Pentru 4,92% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

  • Total Visitors: 69094