Comuna MACESU DE JOS, jud Dolj

Comuna Măceşu de Jos este situată în lunca Dunării, având ca vecini: la sud fluvial DUNAREA; la vest comuna CARNA; la nord comuna MĂCEŞU DE SUS; la răsărit sat NEDEIA - comuna GIGHERA.

MĂCESU DE JOS apare ca sat în anul 1061, conform Hărţii lui SCHVARTZ. Aceeaşi sursă, explică şi felul în care a fost posibilă popularea acestei zone. Aflată la graniţa de sud a ţării, pe malul Dunării, actuala comună, a oferit la timpul acela condiţii prielnice diverselor ocupaţii ale populaţiei din teritoriile vecine: bulgari, turci şi sârbi de dincolo de Dunăre. Aceştia, pentru a scăpa de teroarea Imperiului turc, au căutat şi au găsit aici condiţii propice pentru trai. Vine în susţinerea acestei teorii faptul că multe familii au nume de origine slavă.

Denumirea comunei - MACEŞU DE JOS - vine de la faptul că în zonă erau adevărate păduri de trandafiri sălbatici, răsuri, măceşi; chiar şi acum cresc spontan. Satul se mai numea şi Măceşul sârbesc.

În 1901 satul se transforma în comună, având o populaţie de 1693 locuitori, 285 de case şi 59 de bordeie, în sat existând 5 cismari, un tâmplar, 10 cojocari şi 3 fierari. În anul 1941 populaţia comunei era de 2247 de locuitori, numărul de case fiind de 47. La ora actuală, după ultimul recensământ, numărul de gospodării este de 694, cu un număr de 1292 de locitori.

Prima şcoală a luat fiinţă în anul 1750, apoi în 1864 se construieşte o alta ce a durat până în anul 1902, an în care se construieşte o şcoală cu 2 săli de clasă. În 1936 la şcoala construită în 1902 se adaugă alte 2 săli de clasă şi cancelaria, clădire devenită Muzeu al Satului, actualmente Biblioteca comunală.

 

 

 

 

  • Total Visitors: 68339