“Opozitia Comunitara Importiva Dezastrelor” Proiect

Descriere

OBIECTIVUL GENERAL AL PROIECTULUI:

cresterea capacitatii locale a comunitatilor rurale din zona de granita Romano-Bulgare (Dolj, Romania, Vidin si Montana din Bulgaria) pentru prevenirea si limitarea efectelor dezastrelor, prin dezvoltarea si extinderea unor unitati de voluntari, care sa fie bine pregatite, in context transfrontalier.

Perioada de implementare a proiectului: Februarie 2016 – Ianuarie 2018

Activitati planificate:

1.PROMOVAREA PROIECTULUI (LUNILE 2-3) 

Motivul implementati acestei activitati este atragerea participatii din partea grupurilor tinta si a comnitatilor locale din zomele rurale de granite ale Romaniei-Bulgariei (Judetul dolj in Romania, judetele/regiunile Vidin si Montana in Bulgaria).Proiectul tintteste sa creeeze un model pentru comunitatile pregatite si sigure, dezvoltand in primul rand capacitatea lor umana. Aceasta inseamna ca planificam sa includem un numar limitat de municipalitati rurale (20 din ambele tari),dar selectate pe baza nevoilor si motivatiei acestora  . indifferent de rezultele studiilor de fezabilitate anterioare proiectului , aceasta activitate este importanta datorita dinamicii situatiei politice (ex. Apropierea alegerilor locale in Bulgaria)si de asemenea creearea unui mediu competitiv necesar procesului de selectie .Pe de alta parte aceasta va face proiectul mai transparent si va contribui la publicitatea sa.

In timpul perioadei de promovare, cei doi experti RP vor 30 de comunitati (15 din  Romania, 15 din Bulgaria) si va organiza o prezentare a proiectului in fata grupurilor tinta ale proiectului– scopurile sale, activitatile sale, rezultatele asteptate . Asteptam participarea a  450 factori de decizie locali, experti si voluntari in aceste evenimente de o zi (225 RO, 225 BG). De asemenea vor fi distribuite materiale promotionale –o brosura desppre proiect un afis al proiectului si un cap de afis /baner care se (in limbile romana si bulgara).

Motivele si tintele implementarii acestei activitati sunt:

  • Echipa proiectului si alti experti ai proiectului sa se familiarizeze cu situatia curenta din tarile participante si din cadrul comunitatilor tinta in  domeniul protectiei civile si managementul riscului inclusiv creearea si folosirea unor unitati de voluntari;punctele tari, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile pentru viitoarea sa;
  • Sa compare capacitatea/gradual de pregatire din ambele tari in ce priveste dezastrele, structurile de voluntari disponibile , resursele umane suplimentare, obligatiile legale si limitarile, sa asigure ceaa mai eficienta strategie de interactiune transfrontaliera cu oamenii;
  • Sa faca o evaluare a nevoilor de imbunatatire a capacitatii locale pentru a corespunde mai bine politicilor si cerintelor europene si nationale pentru a crea comunitati locale mai sigure.

2.IMPLEMENTAREA UNEI CERCETARI COMPARATIVE (LUNILE 3-4)

Producerea unui studiu de cercetare va reprezenta un raport consolidat in legatura cu tintele mentionate mai sus-situatia curenta si indentificarea nevoilor in tarile/comunitatile  participante cu privire la construirea unor capacitate de protectoe civila si evaluare a riscului dezastrelor  (cu un accent pe pregatirea unitatilor de voluntari extinse).

Cercetarea va fi facuta in fiecare tara participanta de proprii cercetatori folosind metodologia comuna dezvoltata de un conducator stiintific experimentat. Va combina cercetarea de birou (a legilor si documentelor) si munca de teren. Respondentii din grupul tinta pot fi autoritatile locale, institutiile responsabile si expertii in prevenirea dezastrelor la fata locului organizatiile societatii civice locale, furnizorii de servicii sociale structurile de voluntari si alti experti relevanti (ex. Psihologii asistenti sociali specialistii medicali, etc). Metodele de lucru pot fi descrieri sondaje de opinie chestionare si interviuri grupuri focus revizuirea publicatiilor si statisticilor studii de caz, etc.Fiecare tatra va produce un set de informatii despre tara respectiva care va fi tradus in engleza consolidat si analizat de catre conducatorul cercetarii sub forma unui raport. Acest produs final va consista in descrieri ale sistemelor de prevenire si management al riscului folosite in fiecare tara, pentru ca aceasta poate fi important in situatia unor actiuni transfrontaliere .

Interegul process de cercetare va necesita o colaborare on-line si o munca de cooperare. Raportul final va fi tradus in limba bulgara si in limba romana.

3. PRIMA INTALNIRE A EXPERTILOR CODE (luna 5, Romania)

Prima intalnirea aexperetilor internationali CODE va tinti  sa:

  • Adopte raportul de cercetatre comparativa implementat;
  • Sa dezvolte echipa pentru creearea Setului de Metodologie comuna in vederea pregatirii resurselor umane pentru prevenirea riscurilor.

Va fi necesara evaluarea si complementarea cercetatarii si a concluziilor sale care va fi baza dezvoltarii viitoare a ghidului metodologic si a programelor educationale (vezi  A4). Participantii la intalnire vor fi 20 experti in prevenirea riscului (10 pentru fiecare tara  ), cum ar fi de exemplu autoritatile locale,ofiteri din institutiile publice cu competente cheie In managementul situatiilor de risc si reprezentantii lor locali conducatori ai unitatilor de voluntari, reprezentanti ai Crucii Rosii si ai echipei de cercetare.Expertii vor fi selectati de parteneri cu ajutorul autoritatilor locale si a altor autoritati locale si institutii responsabile. Intalnirea va dura 3 zile si se va desfasura in Romania. Principalul rezultat va fi elaborarea Setului Metodologic de catre Echipa de Referinta dar de asemenea si oportunitatea unor experti relevanti de a se cunoaste reciproc de a lua la cunostiinta si sistemul managerial al riscului din tara vecina, de impartasi experienta si buna practica de participare a voluntarilor de a discuta problemele si solutiile commune. 

4. ELABORAREA SETULUI METHODOLOGIC (LUNILE 6-8)

Setul Metodologic va fi un produs bazat pe:

-             Evaluarea nevoilor comunitatilor tinta;

-             Resursele disponibile,oportunitati si limitari in cadrul;

-             Cerinte legislative in prevenirea riscului dezastrelor;

-             Cele mai bune practici disponibile in tarile participante si strainatate.

Se vadezvoltaprin colaborare cu expertii metodisti strainicu o experienta relevanta si bogata sub supravegherea conducatorului metodic, care vafi raspunzator de intregul process,conformitatea acestuia cu Echipa de Relevanta EDR    (vezi activitatea 3),si pentru produsul. Expertii vor lucra asuprametodologiei folosind instrumentele de colaborare on-line. Vor urmarecomandattile forumului vor aplica propria experienta /cele mai bune practice din institutiile relevante ale ambelor tari (indentificate in analizele cercetarii), etc. Setul va consista din ghiduri metodice, programe educationale/de formare si materiale. Continutul concret va fi ales de experti pe baza EDR, dar de exemplu putem mentiona protectie impotriva incendiilor, activitati de salvare, de prim ajutor, sprijin psihologic, etc  Este important de mentionat caideea nu este sa facem o combinatie intre programele existente intre Bulgaria si Romania ci sa cream un produs suplimentar care poate fi folosit nu numai pentru o formare de baza ci pentru una avansata pentruun grup extins de voluntari. Acest produs final vafi consolidat de conducatorul metodic si prezentat in fata urmatoarei intalniri CODE a expertilor

5. A DOUA INTALNIRE A EXPERTILOR CODE  (LUNA A 9-A, BULGARIA)

A doua intalnire a expertilor internationali CODE tinteste sa adopte versiunea initiala a Setului Metodologic pentru pregatirea resurselor umane locale in vederea prevenirii riscului.

Va fi necesara evaluarea si oferirea recomandarilor pentru  complementarea/editarea  (daca este necesar) a produsului elaborat. Participantii la intalnire vor fi 20 experti in prevenirea riscurilor  (10 pentru fiecare tara), cum ar fi de exemplu autoritati locale, ofiteri din institutii publice cu competente cheie in managementul situatiilor de risc si parteneri ai acestora conducatori de unitati de voluntari, reprezentanti ai Crucii Rosii ca si experti medicali. Cea mai importanta parte aexpertilor va fi aceeasi din intalnirea internationala anterioara  (A4), dared asemenea pot exista noi membrii aiacestui pol indentificati in timpul lucrului la materialele metodologice. Acest lucru va oferi posibilitatea de a creste potentialul expertilor din grup in acelasi timp pastrand concentrarea pe EDR adoptata la prima intalnire CODE.

Intalnirea va dura tri zile si va fi localizata in regiunea Vidin Bulgaria. Principalul rezultat va fi un set metodologic pregatit pentru folosire si testare, dar va reprezenta inca o posibilitate pentru specialisti de a impartasi experientasi bunele practice, de a discuta probleme si solutii comune. 

7. DEZVOLTAREA SI INTRETINEREA UNUI WEB SITE (LUNILE 3-24)

Web situl CODE:

  • Sa furnizeze acces la materialele metodice create in cadrul proiectului si alte resurse relevante pentru pregatirea voluntarilor si a altor specialisti din comunitatile tinta si dincolo de acestea in ce priveste managementul riscului;
  • Sa ofere un loc expertilor si voluntarilor nationali si internationali de a-si impartasi experinta in timpul implementarii proiectului si dupa aceea;
  • Sa disemineze rezultatele proiectului.

In timpul implementarii proiectului, situl va fi folosit in scopul managementului proiectului  pentru a sprijini comunicareadintre parteneri, intre experti pentru a pastra “amintirea” progresului proiectului, pentru a oferi acceslachestionarele de evaluare si alte documente importante asigurand nivelul necesar de transparenta si promovare a proiectului , etc.In felul acesta situl va incorpora practic o comunitate a (CP)pentru a creste munca de colaborare si a impartasi experienta.

Continutul sidesignul concret al sitului vafi elaborat in timpul implementarii proiectului. Situl vafi in limbile engleza, romana si bulgara.Toate produsele vor fi disponibile pentru a fi descarcate gratis.

In ce priveste disaignul programareatehnica pentru creearea sitului va fi responsabil Centrul pentru Tineret Liber darsi alti parteneri si experti ai acestora vor participa la intregul proces inclusiv testarea si evaluarea.

8. SESIUNI DE FORMARE (LUNILE 8-20)

Aceasta este activitatea cheie a proiectului. Scopul acesteia este sa asigure formarea adecvata a grupelor tinta ale proiectului-administratie locala, unitati de voluntari si alti specialisti relevanti cum ar fi de exemplu psihologii si asistentii sociali care isi parasesc teritoriul comunitatii lor concrete. Metodologia sesiunilor de formare se va baza pe setul metodologic produs anterior. In felul acesta setul va fi testat si evaluat. Formarea va include de asemenea modul de folosire a sitului web pentru educarea ulterioara si comunicarea in cadrul retelei..

Planificam sa implementam urnatoarele sesiuni de formare:

  • 40 sesiuni de doua zile pentru unitatile de voluntari (20 in Romania, 20 in Bulgaria);
  • 6 sesiuni de doua zile pentru reprezentantii administratiei locale (3 in Romania, 3 in Bulgaria);
  • 3 sesiuni de doua zile pentru asistentii sociali din cadrul serviciilor sociale locale si alti specialisti relevanti (3 in Romania, 3 in Bulgaria);
  • 2 sesiuni de doua zile pentru psihologi  (1 in Romania, 1 in Bulgaria).

Numarul total al persoanelor formate se asteapta sa fie 480 ( 240 din Romania, 240 din Bulgaria). Crucea Rosie Bulgara va implementa o parte din sesiunile de formare bulgare care sunt motivate de specificul lor (ex.primul ajutor,asistenta sociala, asistenta psihologica). Majoritatea sesiunilor de formare se vor desfasura la fata locului, dar in anumite cazuri doua sau mai multe munnicipalitati pot actiona impreuna pentru o eficienta a costurilor mai mare. Formatorii vor fi experti externi cu calificare si experienta relevanta. Temele concrete ale sesiunilor vor fi alese pe baza metodologiei comune si a nevoilor specifice locale, doar pentru exemplu putem mentiona: actiune in caz de incendii forestiere, inundatii, cutremure, avalansa de zapada, contaminare radioactiva etc. Fiecare sesiune se va sfarsi cu un test de examinare. Rezultatul sesiunilor de formare va fi 20 comunitati locale pregatite  pentru evenimente dezastroase  (10 in Romania, 10 in Bulgaria).

9. EXERCITII PRACTICE COMMUNE (LUNILE 20-22)

Activitatea culminanta in proiect vor fi exercitiile practice comune (unul in Romania, unul in Bulgaria). Scopurile exercitiilor vor fi:

  • Sa formeze reprezentantii grupurilor tinta in mod practic, folosind facilitatile speciale de antrenament pentru protectie impotriva dezastrelor;
  • Sa testeze o actiune comuna a voluntarilor din ambele tari, in situatii de sprijin international (trans-frontalier);
  • Sa raporteze,  sa promoveze si demonstreze realizarile proiectului in fata comunitatii expertilor si a publicului general.

Fiecare exercitiu va dura doua zile si va include un set de simulari practice cu ocazia unor evenimente dezastroase diferite, pe baza setului metodologic dezvoltat anterior.  Locul exercitiului va fi centrul specializat de formare practica, apartinand institutiilor publice responsabile cu prevenirea dezastrelor pe teritoriul regiunii de granita (de exemplu exista astfel de centre in Craiova si Montana).La fiecare formare vor participa 30 de voluntari ai unitatilor extinse de voluntari (15 din  Romania, 15 din  Bulgaria),alesi de parteneri pe baza motivatiei si realizarilor din timpul sesiunilor de formare . Reprezentantii ministerelor si institutiilor responsabile din ambele tari vor fi invitati, ca si ziaristi.

10. Furnizarea materialelor educationale si a retelei (lunile 6-20)

Aceasta activitate tinteste sa:

  • Contribuie la calitatea educarii unitatilor de voluntari – echipamentul achizitionat va fi folosit in timpul sesiunilor de formare si al exercitiilor practice (o parte a echipamentului necesita educare/formare pentru a putea fi folosit – ex.statiile radio  , seturile de prim ajutor, etc.);
  • Asigurarea unitatilor de voluntari cu echipamentul minim necesar pentru a fi folosit in caz de urgenta;
  • Asigurarea centrelor metodice (inclusiv filialele Crucii Rosii sin regiunea de Cooperare Transfrontaliera CTF) cu echipamentul necesar pentru implementarea proiectului, comunicarea si furnizarea serviciilor in timpul proiectului si dupa terminarea acestuia.

Avem informatia, ca o mare parte a unitatilor de voluntari dedja create in regiunea tinta nu are nici un fel de echipament adecvat pentru protectie impotriva dezastrelor (cum ar fi de exemplu statii radio, seturi de prim ajutor, etc.). Lipsa echipamentului le face ineficiente in caz  de urgenta. Bugetul proiectului va sprijini unitatile in aceasta directie cu tot ceea ce este cel mai necesar. Toate bunurile achizitionate pentru acestea for fi oferite unitatilor pentru a fi folosite in timpul proiectului si dupa terminarea acestuia..

Dupa cum am explicat in sectiunea 2.6.2 de mai jos, Asociatia Vasiliada si Centrul pentru Tineret Liber au creat doua centre metodice pentru voluntariat social in cadrul proiectului anterior de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria Initiativa CODE va imbunatati centrele si le va extinde functiile In acelasi fel.

11. Forum de incheiere (luna 23)

Motivele includerii acestei activitati in proiect si rolul sau in acest context este:

  • Sa evalueze rezultatele proiectului, inclisiv metodologiile si abordarile folosite pentru a masura indicatorii, etc.;
  • Sa raporteze si sa informeze comunitatea expertilor si publicul genedral despre realizarile proiectului si lectiile invatate;
  • Sa disemineze realizarile proiectului, pentru a multiplica idea proiectului si pentru a extinde reteaua in viitor;
  • Sa concluzioneze si daca este necesar sa recomande institutiilor responsabile din domeniul managementului riscului ;
  • Sa discute o strategie de sustenabilitate, etc.

Forumul de Incheiere va dura doua zile in Romania si va aduna 40 de participanti  (20 din Romania si 20 din Bulgaria) – ca participanti in proiect (incepand cu beneficiari directi,dar si experti metodisti deasemenea  , formatori, etc), ca si oaspeti din institutiile publice responsabile pentru protectia impotriva dezastrelor, experti, etc. Media locala, regionala si nationala va fi invitata sa populatizeze evenimentul.

12. Publicatii (luna 23 – 24)

Activitatea tinteste sa disemineze realizarile si rezultatele proiectului comunitatii expertilor de specialitate ca si  sa le raporteze intregii societati din ambele tari. Pentru aceste scopuri doua publicatii vor fi pregatite si distribuite:

  • colectie cu materialele metodice din cadrul proiectului-o parte esentiala a setului metodic testat, pentru comunitatea expertilor (ghiduri, recomandari, programe de formare, ponturi/secrete de motivare a voluntarilor, povesti de success, lectii invatate, etc.);
  • brosura ("un raport al omului intins pe spate”) – explicatii populare despre realizarile proiectului cu texte si fotografii pentru publicul general.

Ambele publicatii vor fi publicate si difuzate in limbile romana si bulgara Vor fi disponibile pentru a fi descarcate gratuit de pe situl web al proiectului de asemenea (Colectia va avea o versiune e-book).

13. Informatii si publicitate (lunile 1-24)

Aceasta activitate constanta nivelul necesar de publicitate si transparenta a proiectului.Va fi permanent si va acoperi toata durata proiectui.Activitatea va include:

  • Informarea mass mediei despre toate evenimentele publice importante (comunicate de presa, invitatii, interviuri);
  • Doua conferinte de presa in fiecare tara (la inceputul si la sfarsitul proiectului) – pentru a anunta ideea si pentru a anunta rezultatele proiectului;
  • Proiectarea, tiparirea si distribuirea materialelor promotionale cum ar fi, pixuri, mape, brosuri postere afise rulate descries deja in carul activitatilor “Promovare” si “Intalniri CODE” “Sesiuni de Formare”, etc. pentru beneficiarii directi ai proiectului si comunitatile tinta;
  • Proiectarea, tiparirea si distribuirea produselor proiectului cum ar fi o Colectie cu materiale metodice si o brosura pentru publicul general, asa cum a fost descries deja in cadrul activitatii “Publicatii”;
  • Proiectarea. Publicarea si intretinerea unui website al retelei in limbile engleza bulgara si romana pentru participantii la proiect si pentru alte personae interesate la nivel mondial de descrierea proiectului,sectiunea de stiri, acces liber la produsele proiectului.;
  • activitate speciala la inceputul proiectului pentru a atrage participarea din cadrul grupului tinta– “Promovare”, care va informa factorii de influenta si comunitatile, fapt pentru care experti RP-Relatii Publice- vor fi angajati. Publicarea si intretinerea unui website al retelei in limbile engleza bulgara si romana pentru participantii la proiect si pentru alte personae interesate la nivel mondial de descrierea proiectului,sectiunea de stiri, acces liber la produsele proiectului.;
  • activitate speciala la inceputul proiectului pentru a atrage participarea din cadrul grupului tinta– “Promovare”, care va informa factorii de influenta si comunitatile, fapt pentru care experti RP-Relatii Publice- vor fi angajati.
  • Afisul rulat va fi folosit la fiecare intalnire publica – formare, intalniri internationale, exercitii commune, forumul de incheiere, etc. pentru a informa participantii si media despre proiect si program, etc.

14. Managementul proiectului (lunile 1-24)

Organizarea implementarii proiectului de catre organizatiile conducatoare si parteneri va include: Plamul detaliat al activitatilor, Planiul proiectului pentru fiecare partener (daca este aplicabil); Vizualizarea proiectului si un plan pentru publicitate si transparenta; Proceduri de monitorizare; Schema platilor si circuitul banilor; Planul de management al riscului; Plan de diseminare; Strategie de sustenabilitate; Profilele si fisele de post ale expertilor cheie, procedure pentru numirea si selectarea participantilor, etc. Aplicarea documentelor adoptate va fi controlata prin: un sistem trimestrial de scriere a rapoartelor trimestiala  (o data la trei luni), fondurile cheltuite,problemele cu care se confrunta; Intalniri on line – pentru discutarea problemelor si planificare; Intalniri manageriale– min. de sase ori in timpul proiectului; Alte modalitati in cazuri de urgenta – prin telefon, e-mail, etc.

Activitatile proiectului vor fi organizate de echipele manageriale de proiect ale Asociatiei Vasiliada si a Centrului pentru Tineret Liber si va fi sprijinita de Crucea Rosie Bulgara. Activitatile si rezultatele vor fi monitorizate prin: Monitorizarea tuturor evenimentelor proiectului de catre coordonatorii pe tara ai proiectuluisi a managerului de proiect  (partener conducator); Monitorizarea si dezvoltarea tuturor produselor intelectuale ale proiectului (raportul de cercetare, Setul Metodologic); Evaluarea intermediara si finala a implementarii proiectului si a rezultatelor pe baza indicatorilor  - in timpul raportarii proiectului.

Personalul proiectului va participa la toate evenimentele importante din timpul proiectului (Intalniri international, formare, exercitiii practice , etc.) pentru a asigura organizatia si monitorizarea. In – 4 in Romania si 4 in Bulgaria, aproximativ odata la fiecare trei luni.

REZULTATELE ASTEPTATE ALE PROIECTULUI:

  • evaluarea comună a nevoilor și oportunităților pentru o mai bună pregătire a resurselor de voluntariat puse în aplicare;
  • metodologia comună de educație a voluntarilor și a altor experți relevanți dezvoltate;
  • 200 de voluntari din unitățile de voluntari instruiți și pregătite pentru acțiuni (comune);
  • 120 de ofițeri de administrații locale pregătite pentru managementul riscului;
  • 160 experți locali relevanți implicați ca o resursă suplimentară și educat;
  • 20 de comunități locale mai bine pregătite pentru evenimente de opoziție în caz de catastrofe.

CUM TE POTI IMPLICA IMPLICA?

Implicarea comunităților și a unităților de voluntari se va întâmpla pe bază de concurs, după cum a considerat:

  • Motivația participării;
  • Potențial pentru durabilitate.
  • Pentru mai multe informații detaliate despre proiect și participarea la ea, vă rugăm să ne contactați (secțiunea de contact de pe site-ul web)
  • Total Visitors: 48398