Община Чупрене

Разположена е в северозападната част на България, по северните и северозападните склонове на Стара планина, непосредствено до държавната граница с Република Сърбия.
Разстоянието от общинския център с. Чупрене до столицата София е 160 км., до гр. Монтана е 60 км, а до град Видин е 75 км.  Релефът е предимно планински, силно пресечен и с голяма разлика в надморските височини. Най-високата точка е първенецът на западна Стара планина връх “Миджур” - 2,168 м, а най-ниската точка е край махала Фалковец - 320 м.
Неповторимо съчетание от просторна равнина, планински реки и горди върхове прави общината привлекателна за туризъм.
Ако сте любители на планината, заповядайте на празника на Чупренския Балкан, който се провежда втората събота на месец август в местността “Бекинска шобърка”, в непосредствена близост до Биосферния резерват  “Чупрене” , който от 1977г. е в списъка на ЮНЕСКО за защитените територии.
В този див и примамлив кът на Стара планина можете да се насладите на чист въздух, красива природа и тишина, да усетите аромата на редки билки и цветя, да опитате вкуса на горски малини, ягоди и боровинки.

 

Статистически данни: 
Площ: 327.316 km²

Население (към 31.12.2015): 2 028 жители
Населени места: В административно- териториалните граници на общината са включени следните населени места  - Върбово, Горни Лом, Долни Лом, Протопопинци, Репляна, Средогрив, Търговище и административния център Чупрене.

 

Контакти:

3950 с. Чупрене, Община Чупрене, обл. Видин

ул. “Асен Балкански”  № 55 

Тел.:09327/2580

Факс:09327/2402

е-mail:ob_chuprene@abv.bg

Web: http://www.chuprene.com

 

Доброволно формирования:

ДФ“Чупрене“ е създадено през м.май 2014 г. В него членуват 10 доброволци.В момента тече процедура по включването на още 5 души към доброволния отряд. Всички доброволци  са работници и служители  на  общинска администрация Чупрене. От членуващите в момента в ДФ, трима са с висше образование /секретар на община, гл.специалист „Екология“, специалист „Данъчна дейност“/, останалите 7 – със средно-техническо-шофьори, автомонтьори, багеристи. Средна възраст около 40 години. Един на 63, един на 28. Всички доброволци са преминали начален курс на обучение по Модул I с хорариум 80 часа /29 ч. лекции и 51 ч. упражнения/ и положен теоретичен  и практически изпит. Дейността на формированието  е изцяло на територията на общината, като участва само при кризисни ситуации-пожари, спасителна дейност. Формированието разполага с пожарен автомобил, дарен ни от германска община.

На разположение на формированието е техника, собственост на общината: камиони, багер-челен товарач, верижен багер,джип, микробуси, автобуси.

 

 

  • Total Visitors: 48385